Turizmus, vendéglátás

Szolgáltatók

Noé Borház

A Zalai Borút Egyesület 2007 novemberében avatta és szentelte fel a NOÉ Közösségi házat, amely borházként és tájházként működik.

Ez a 200 éves boronapince a petőmihályfai szőlőhegyen állt. A Borút Egyesület összefogva az Oszkói Hegypásztor Körrel megmentette ezt a hagyományos boronafalú hegyi lakópincét. Dötkön, ebbe a parányi zalai faluban a szőlőhegyek lábánál méltó helyre került a múltunkat őrző szépen megújult épület. Horváth Zsolt plébános úr, értékelve a Zalai borút igyekezetét a hagyományok ápolására területén, javasolta a NOÉ nevet, hiszen NOÉ volt az írás szerint a nagy átmentő a világot sújtó vízözön idején. A Szentírásban a bortermelésről is először a Teremtés könyvében esik szó: "NOÉ pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete". Ez a motívum is összekapcsolja a NOÉ névvel a Zalai Borút Egyesület borházát.

A NOÉ BORHÁZ mindenki számára nyitva áll. A boronapince szerkezetével és berendezésével bemutatja a zalai szőlő- és bortermelési és építészeti hagyományokat. Nagy szerepet szánunk a zalai borok megismertetésének, népszerűsítésének.

Mint ahogy a NOÉ szó nyugalmat és vigasztalást jelent, azon leszünk, hogy a NOÉ BORHÁZ minden látogatója, és nem csak itt Dötkön, nyugalmat és vigasztalást találjon.

A borház körüli területen géngyűjteményt, szőlő fajtabemutatót, létesített a Zalai Borút Egyesület. Az ampelográfiai kertben szakmai és laikus érdeklődők 85 hagyományos és korszerű magyar szőlőfajtát ismerhetnek meg, az errejárók pedig megízlelhetik a tőkék termését és borát.
(forrás: zalaiborut.hu)