Kiadvány az éghajlatváltozás helyi sajátosságairól

2020.01.27. 


A KEHOP-1.2.1-18-2018-00166 azonosítószámú, "Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása a Zala kanyarulat térségben" című projekt keretében készült egy elsősorban gyerekeknek és szüleiknek szóló klímafüzet, ami alapvető információkat tartalmaz a témában, meghökkentő adatokat mutat be, továbbá hasznos praktikákkal, jótanácsokkal is ellátja olvasóját. A kiadvány célja, hogy olvasmányosan adja át a benne foglalt ismereteket, segítsen a "zöldebbé" válás elindulásában.

A tanácsok kiindulási pontok lehetnek számunkra, hogy ökotudatosabb emberek legyünk, hiszen minden a változás alapja az egyéni fejlődés. A helyi problémák bemutatásának célja pedig az, hogy lássuk azt is, milyen kincseket kell megvédenünk. Fontos tudnunk, hogy már egészen apró dolgokkal, kicsi odafigyeléssel is rengeteget javíthatunk saját és közösségünk, környezetünk életterén.

A járványhelyzet miatt jelenleg online formában érhető el a kiadvány.

A kiadványban olvashatnak az "Ökohős kihívás" mobil applikációról is, ami további segítség lehet a napi rutinok kialakításában.

Az Ökohős app letöltéséhez kattints a képre:A Zala kanyarulat és a klímaváltozás - Helyi klímastratégia kidolgozása

2020.01.26.

A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.(David Brower)

Sokszor halljuk, olvassuk, hogy a településünkön, térségünkben megvalósult különféle fejlesztések klímavédelmi szempontok figyelembevételével valósultak meg. Hozzájárulnak például az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentéséhez, működésüket részben, vagy teljes egészében megújuló energiaforrások biztosítják, környezetük zöldebb, egészségesebb lett. Ezek egyenként is nagyon fontos, azonban a helyi lakosság számára sokszor megfoghatatlan eredmények. Ez részben azért is lehet így, mivel a közösség eddig nem rendelkezett erre vonatkozó átfogó stratégiai dokumentummal, így a lakosság, az itt működő vállalkozások, szervezetek nem mindig tudták az ilyen hírekkel, információkkal érdemben foglalkozni.

A helyi klímastratégia egyik fő célja ezért az, hogy megmutassa, az egyes intézkedések hogyan állnak össze nagy egésszé, milyen elemekből áll az a rendszer, amit fel kell építenie a helyi társadalomnak ahhoz, hogy fenntartható módon tudjon működni.

A Széchenyi 2020 projekt keretében készülő stratégia a KEHOP-1.2.1-18-2018-00166 azonosítószámú, "Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása a Zala kanyarulat térségben" című projekt keretében jön létre. A Dötk község Önkormányzata által megpályázott, az Európai Unio Kohéziós Alapjából 100%-os támogatási intenzitással, 17,7 millió forint értékben megvalósuló projekt keretében jelentős ismeretterjesztő, szemléletformáló események is helyet kaptak. Ezek szintén gyakorlatorientált, a mindennapi rutinok kialakítását, fejlesztését szolgáló programok, úgy mint iskolai vetélkedők, rajzversenyek, tanulmányi versenyek, workshopok, előadások, médiatartalmak előállítása. A faluban kihelyezésre került egy okospad is, melyet a szolgáltatott adatok alapján már el is kezdett használni a lakosság. Az említett programok Dötk mellett Kemendollár, Vöckönd, Zalaistvánd és Gyűrűs településeket lakóinak bevonásával valósulnak meg.

A 2020-as év megtanította nekünk, hogy az otthon megtermesztett élelmiszer, az egészséges lakó- és munkakörnyezet a legnagyobb kincsünk. A tanulást soha nincs késő elkezdeni, legyünk nyitottak, befogadóak, hogy helyi tudásbázisunk, örökségünk bővülni tudjon.

Dötk és térsége relatíve kedvező helyzetben van, az Alsó-Zala-völgy e területén sok szempontból kedvezőek a klimatikus adottságok, a különböző éghajlat alakító tényezők és természeti rendszerek (erdők, lankás vidékek, tavak) nagymértékben lassítják a klímaváltozást. Éppen ezért azonban hajlamosak lehetünk nem is különösképpen törődni a kihívásokkal. A minket körülvevő táj csendben küzd, de sajnos csak lassan képes adaptálódni, azaz az új életfeltételekhez alkalmazkodni, ezért a mi segítségünk nélkül lassan elfogy az ereje. Gondoljunk csak az erőt sugárzó bükkerdők visszaszorulására, a lucfenyőket ért károkra. Látszik, az őshonos, évszázadok, évezredek óta itt működő életközösségek is kezdenek felbomlani. Ilyen és ehhez hasonló problémákkal foglalkozik az elkészült klímakiadvány is, ami már elérhető a településen.

Vegyük észre a jeleket, járjunk nyitott szemmel, gondolkozzunk ok-okozati viszonyokban!